Leider of lijder? - Menst

Als ik jongeren in sollicitatiegesprekken vraag wat hun ambitie is, dan hoor ik vaak: manager worden, directeur worden, baas worden. Oftewel, in één keer verticaal doorstomen naar de top in het organogram. En liefst zo snel mogelijk, alstublieft. Leidinggevende zijn lijkt het Walhalla in bedrijvenland, het heeft bijna iets mythisch. De gedachte lijkt: ‘Als ik dát ben, dán pas heb ik iets bereikt’. Het thema zichtbaarheid speelt hier: ‘dán pas word ik écht gezien’. Maar je hoeft natuurlijk niet de baas te zijn om gezien te worden.

Aan het begin van mijn loopbaan was ik overigens niet veel wijzer. Ik dacht dat manager worden mijn ambitie was. Nu terugkijkend vraag ik me af wat mijn jongere ik bezielde. Ik ben niet iemand die voorop loopt en de richting wijst, ik loop te hard voor de troepen uit en ben meer van de veranderingen dan van de voortgangscontrole. Gelukkig ken ik mezelf intussen een stuk beter. Het was niet mijn ambitie, maar die van mijn vader. Dat is het voordeel van ouder worden: je leert jezelf steeds beter kennen.

Zware verantwoordelijkheid
Geregeld zit ik met ondernemers en leidinggevenden in organisaties rond de tafel. Zij gaan vaak gebukt onder de verantwoordelijkheid die op hun schouders rust. “Iedereen kijkt naar mij voor het antwoord. Ik weet het toch ook allemaal niet..” ”Ik ben dag en nacht met de zaak bezig, uiteindelijk zijn er toch 60 gezinnen afhankelijk van de beslissingen die ik neem.” “ Mijn droom was om mijn idee om te zetten naar iets waar ik mijn boterham mee kon verdienen, nu ben ik alleen maar bezig met veel gedoe..”

Worsteling en innerlijk conflict
(Eind)verantwoordelijke in een organisatie. Dat is geen benijdenswaardige plek. Je doet het nooit goed. Ben je erg betrokken, dan ben je een bemoeial die niets los kan laten. Houd je wat meer afstand en geef je je medewerkers vrijheid, dan ben je weer afstandelijk en arrogant. Als middelmanager zit je helemaal klem. Van beneden zagen ze aan je poten en van boven lijken ze alles naar je af te schuiven. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende trends: situationeel leidinggeven, coachend leidinggeven, inspirerend leidinggeven, dienend leidinggeven, servant leadership. Je zou er wat verward van kunnen raken.

Het spreekwoord: ‘ik wens je veel personeel’ is er niet voor niets. Leidinggevenden worstelen vaak met hun rol. Als je overtuigingen dan ook nog zijn ‘er moet harmonie zijn’ en ‘ik moet het goed doen voor iedereen’ dan lijkt een leidinggevende functie meer een marteling dan iets waar je energie van krijgt. Je innerlijk conflict kan je dan behoorlijk in de weg zitten.

Hoe zie ik mezelf als leider?
Menig leidinggevende zal vast onderstaand gesprekje, dat ik laatst met een klant had, herkennen. Dat gesprek ging zo:

“Zo Anabel, dus in die gereedschapskist zitten playmobilpoppetjes…en jij wil dat ik die ga gebruiken?”
“Graag. Het kan geen kwaad om het eens te proberen, toch? Kun je een poppetje kiezen dat jou het beste weergeeft als directeur?”
“Deze dan maar.” Hij zet een politieagent op tafel.
“Wat zie je als je naar die politieagent kijkt?” vraag ik hem.
“Iemand die steeds moet controleren of iedereen zich wel aan de afspraken houdt. Erg vermoeiend.”

Soms doe je dingen, waar je niet mee bezig wilt zijn.
Beeldtaal helpt je om op een andere manier te kijken naar relaties, verbindingen, problemen en verhoudingen. Het laat je letterlijk zien wat je van binnen weet.

Leider vanuit kwaliteiten
Is het echt alleen kommer en kwel? Nee hoor, dan zou ik voorbij gaan aan de waarde die heel veel collega’s die ik in die rol heb gezien, toevoegen aan hun afdeling, hun team en de verschillende organisaties. En aan de passie waarmee ze dit doen.

Als je de rol ambieert moet het passen bij je kwaliteiten, moet je niet teveel last hebben van je patronen en overtuigingen en vooral niet van je ego.
In een ODC-assessment kunnen we hier samen naar kijken. De resultaten laten ook zien wat voor soort leider je bent en in welke organisatiefase je het best tot je recht komt.

Nieuwsgierig naar je mogelijkheden als leider of onmogelijkheden als lijder? Neem contact met me op en we gaan aan de slag!

//menst.nl/wp-content/uploads/2021/01/footer-logo-menst-320x98.png

Volg ons op social media:

//menst.nl/wp-content/uploads/2021/01/footer-logo-menst.png

Volg ons op social media:

Certificaten

//menst.nl/wp-content/uploads/2021/06/odc-logo-160x160.png
//menst.nl/wp-content/uploads/2021/07/beeldtaal-certificering.png